Musik

Olof Björnsons avskrift om musik i Skillingmark

I min tidigaste barndom hade väl far skaffat både fiol och mässinghorn för att vi skulle börja lära oss att spela, men därav blev inget då.

När jag 1901 kom hem ifrån Kristiania hade Björn klarinett och jag köpte en picollaflöjt från Norrköping och lärde mig att spela på den, och senare även en större flöjt. Då Björn fått sig anförtrott ett tenorhorn, och plats i dåvarande mässingsextetten, började jag blåsa i detta och således att lära, så att jag fick övertaga altkornetten i sextetten då dess innehavare slutade.

Sextetten kom då en tid framöver att bestå av:

 

Emil Wirin                                                Bas

Emil Böhn                                                Tenor

Karl Björnsson                                         Tenor

Olof Björnsson                                         Althorn

Björn Björnsson                                       B-Kornett

Emil Boman                                             Ess-Kornett

Då av dessa både Emil Boman, Björn jag och Karl fick göra vår värnplikttjänstgöring vid Värmlands Regementes musikkår under Gran och Willners saknades ej undervisning och sextetten hade ganska stor reportuar och spelade uvertyrer poutporier och danser, som på den tiden var moderna.

Utom i denna mässingsextett, dom upphörde 1915, spelade jag också dragspel på ett litet 2 radigt sådant som jag hade, och dansmusik i ett litet kapell som bestod av Nils Kull som förste och Alfred Kullgren som andre violinister. Emil Boman klarinett och jag flöjt och Emil Böhn på en tenorbasun på en del baler.

Om ungdomens fritidsliv här under min ungdom i början av 1900- talet, kan omtalas, att ungdomen som regel, om söndagarna samlades i Skillingsfors, i ett hus som en dåvarande Godtemplarloge där då uppförde. Största delen av södra socknens ungdom var med i denna loge, så även vi, till den blev nedlagd 1914, och då huset nedrevs, ungefär samtidigt med då jag slutade med musiken. Så gott som alla av oss i mässingsextetten voro med i denna loge, brukade vi också ofta ha våra övningar med denna, där, och med musik uppmuntra stämningen där. Var förutom där förekom vanliga ringlekar och ibland även dans. Dock efter dragspel. I övrigt hade skarpskyttarna, midsommar, höst- och jul danstillställningar i två olika lokaler.

Olof Björnson står som nummer 5 från vänster i bakre raden

Militärmusikkår 1905 Olof Björnson står som nummer 6 från vänster i mellersta raden.

 

Nils Kull och hans syster Lovisa Kull

Övre raden från vänster:

Einar Bengtsson, Ivar Bengtsson, Paul Adolfsson, Emil Böhn.

Nedre raden från vänster:

Agnar Bengtsson, Emil Wirén, Artur Adolfsson.